torsdag 2 februari 2012

Stone Double Bastard

Arrogant Bastard såldes med orden ”This is an aggressive ale. You probably won’t like it.”. I glaset framför mig har jag den större och mer bråkiga brodern Double Bastard som idag släpptes på Systembolaget. Det var två år sedan de senast sålde den. Varningstexten på flaskan är tydlig:
Warning: Double Bastard Ale is not to be wasted on the tentative or weak. Only the Worthy are invited, and then only at your own risk. If you have even a modicum of hesitation, DO NOT buy this bottle. Instead, leave it for a Worthy soul who has already matriculated to the sublime ecstasy of what those in the know refer to as “Liquid Arrogance.”
Är jag värdig? Jag skulle vilja påstå att arrogans inte är mig främmande. Och tvivlet över om jag skulle köpa en flaska har aldrig infunnit sig. Så allt jag har att säga är ”Bring it on!”.
Det första som jag möts av är grapefrukt, stora mängder grapefrukt. Ananas och karamell träder sedan fram. En svag ton av nyslaget gräs och en liten antydan till rök tycker jag mig förnimma också.  Viss sötma som sedan kvävs i den beska eftersmaken.  Alkoholen integreras väl med den stora beskan.  Allt eftersom drycken värms upp, så framträder sötman alltmer. Efter att halva 65-centilitersflaskan är uppdrucken, görs sig den skarpa beskan alltför påmind och ölet börjar kännas endimensionellt. Och när jag har cirka 25 cl kvar av flaskan, bestämmer jag mig för att ta fram ett Stiltonkrus för att försöka stävja förfallet. Mina smaklökar får äntligen kalibreras om och ölet får en värdig följeslagare. När osten har tuktat de små beska djävlarna, så vågar maltsötman sig på ett litet större framträdande.

En rätt så trevlig öl. Men det är den aggressiva beskan som lyckas lyfta den till de högre höjderna skulle jag vilja påstå. Eftersom det är många som rekommenderar Double Bastard både såväl färsk som lagrad, så lägger jag ett par flaskor i källaren för framtida bruk. Det ska bli spännande att se vad några år kommer att göra med smakerna.
Utav de 1700 flaskor som släpptes i Systembolagets butiker, finns det efter endast en försäljningsdag blott 647 kvar. Så om du vill köpa ett par flaskor skulle jag säga att det är bråttom. Men gör dig endast besvär om du är värdig förstås.

1 kommentar:

  1. Jag är en stor älskare av amerikansk öl inte minst eftersom jag har bott i Los Angeles ett år. Jag går i försvar för de som hånar amerikansk öl när som helst men jag måste erkänna att hittills inte sett storheten hos just öl från Stone Brewery. För att generalisera skulle mitt omdöme var helt ok men inte mer än så. Kalifornien har så mycket bättre att erbjuda...

    SvaraRadera